In het informatietijdperk is techniek niet meer weg te denken. Ook in de muziekwereld is dat het geval. Wanneer we teruggaan in de tijd, zien we dat techniek langzaam integreert in de muziekwereld.
Als we echt heel ver terug gaan in de tijd, dan zien we dat Thomas Edison eind 19e eeuw de fonograaf heeft gepatenteerd, welke de voorloper is op de grammofoon. Hiermee was het opnemen en afspelen van muziek een feit geworden.
Muziek is echter pas publiekelijk beschikbaar geworden dankzij de doorontwikkeling van de platenspeler en de radio zo net na de tweede wereldoorlog. Wanneer we dan een sprongetje in de tijd maken zien we de ontwikkeling en verfijning van de elektrische gitaar met in de jaren ’70 de komst van de synthesizer. Deze en ook andere uitvindingen zoals de drums en de basgitaar hebben een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van de muziek.
Meer dan muziek
In de muziek draait het niet alleen om muziek maken, maar ook om verkoopcijfers. Daarnaast vinden er diverse samenwerkingsprojecten plaats. Om efficiënt en effectief met elkaar te kunnen samenwerken wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde CRM software, zoals Lime technologies.
Customer Relation Management geeft veel inzicht en bespaart ook veel tijd door de efficiëntie die het creëert in de bedrijfsprocessen. Lime technologies geeft meer informatie hierover. Daarom zijn er, naast studio’s en platenmaatschappijen, veel andere beroepsgroepen die gebruik maken van CRM software zoals Lime technologies.
Dagelijkse processen in de muziek wereld
Of dit nu een nieuwe plaat is, een wereld tour of een radio-uitzending, het is uitermate efficiënt om op één plaats de diverse processen inzichtelijk te hebben. Niet alleen contact -en verkoopinformatie is met een druk op de knop beschikbaar, maar zijn veel verschillende mogelijkheden in de informatievoorziening van een CRM softwarepakket. De website van Lime technologies geeft goed inzichtelijk wat er allemaal mogelijk is.
Tijd is geld en daarom is het een slimme zet van een bedrijf om voor CRM software te kiezen. Hierdoor kunnen radio -en platenmaatschappijen de uitgespaarde tijd weer steken in het leggen van contacten, ook wel netwerken genoemd. Verschillende afdelingen maar ook de muzikanten zelf werken beter met elkaar samen. Techniek heeft dus niet alleen een evolutie veroorzaakt in de muziek maar ook hoe er wordt samen gewerkt tussen de diverse partijen betrokken bij het uitbrengen van een plaat of het organiseren van bijvoorbeeld een concert.
Moderne techniek
Tegenwoordig gaat de ontwikkeling van techniek heel snel. Neem nu hoe we tegenwoordig een radio uitzending maken. Dat gaat op een hele andere manier dan toen. Niet alleen de wijze waarop een radio uitzending gemaakt wordt is in een raptempo doorontwikkeld, maar ook de manier waarop muziek en radio beschikbaar worden gesteld. We luisteren vandaag de dag muziek en radio via diverse online platforms op het internet. Andere geluidsdragers worden nog wel door liefhebbers en verzamelaars gebruikt, maar gebruik van online platforms is de hedendaagse trend.