Mode en muziek

Muziek en mode zijn niet los van elkaar te zien, en dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Kijk maar naar videoclips, en hoe deze de mode al decennialang beïnvloeden. Weet je nog die wijde hoge broeken voor dames uit de jaren ’90? Die trend is begonnen toen deze mode in hiphop-videoclips werd geïntroduceerd. En denk eens aan de King of Pop Michael Jackson en zijn glimmende handschoen, of Pharrell Williams’ Vivienne Westwood-hoed. Een populaire artiest draagt het, en de wereld wil volgen.

Modetrends gaan steeds sneller

Tussen Generatie Z en de Millennials die niet meer weten hoe ze zonder social media moeten leven, kan niet anders gezegd worden dat de interactie tussen muziek en mode nog nooit eerder zo snel is gegaan. In feite is deze associatie tussen muziek en mode begonnen dankzij de muziekvideo’s in de jaren ’80, en de komst van MTV. Een geheel nieuwe kunstvorm, waarin muziek aan het publiek gepresenteerd kon worden en de artiesten en dansende dames zichzelf in de mooiste, hipste nieuwe broeken presenteerden.

Toen moest je wachten tot MTV jouw favoriete clip eens uit wilde zenden. Nu verspreiden muziekvideo’s zich sneller dan de wind via social media, en kunnen miljoenen fans eindeloos via Youtube en andere platforms hun lievelingsartiesten en daarmee de nieuwste mode in broeken aanschouwen.

Artiesten en modemerken

Modemerken spelen handig in op deze nieuwe exposure, waarin een artiest veel voor een merk kan betekenen. Travis Scott noemde in zijn video clip voor Sicko Mode het sportmerk Nike; sinds dat moment werkt hij samen met de sportkledinggigant aan hun kenmerkende Air Force 1’s. Het zijn dit soort momenten die spreken over de kracht van beelden over modetrends.

Artiesten als ontwerpers

Steeds meer lijkt ook de trend te zijn dat artiesten zich opwerpen als modeontwerpers. Je doet, lijkt het, niet echt mee als je niet minstens één eigen kledinglijn hebt uitgebracht. Ontstaat deze behoefte op de set bij het maken van een videoclip of wordt juist de outfit in de videoclip beïnvloed door dat deze drang tot modeeigenheid al in de artiest bestond?

Één ding is zeker, mode en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat zal nog wel een tijd zo blijven.