EDM

EDM is een afkorting voor het zeer brede en overkoepelende muziekgenre Electronic Dance Music. Het is dus een verzamelnaam voor alle voorkomende soorten elektronische dansmuziek die er bestaan. Dit zijn er nogal wat, want sinds het begin van het ontstaan van EDM zijn er jaar in jaar uit nieuwe vormen van elektronische muziek bij gekomen. De lijst is inmiddels bijna eindeloos en te lang om hier op te sommen. We geven je in plaats daarvan een beknopte uitleg over het ontstaan van EDM en de belangrijkste kenmerken van deze muziekstroming.

Geschiedenis

In feite ontstonden de eerste dancestijlen al in de vroege jaren ’80. Deze stijlen vloeiden namelijk voort uit onder andere new age, italodisco en synthesizermuziek. De twee oudste stromingen binnen EDM zijn in feite techno en house, waarvan de laatste zijn naam te danken heeft aan The Warehouse. Dit was een nachtclub in Chicago waar de eerste pioniers op het gebied van EDM achter hun draaitafels experimenteerden met elektronische muziek. De naamgeving voor techno kwam overigens van de hand van Kevin Saunderson, Juan Atkins en Derrick May, drie techno-pioniers en ware helden als je het ons vraagt.

Kenmerken

Niet geheel verbazingwekkend is het aller duidelijkste kenmerk van EDM het gebruik van elektronische muziekinstrumenten. Welke instrumenten dit kunnen zijn is ook weer vrij breed, omdat men tegenwoordig van bijna elk akoestisch instrument wel een elektronische of digitale variant heeft. Alleen al met een keyboard en synthesizer kan men bijna elk instrument simuleren. Enkele voorbeelden van elektronische muziekinstrumenten die veel gebruikt worden binnen de EDM-scene zijn:

  • Vocals/zang
  • Synthesizers
  • Keyboards
  • Drumcomputers
  • Computers (incl. de benodigde software)