Smooth jazz

Smooth jazz is duidelijk geïnspireerd door jazzmuziek, maar bevat daarnaast invloeden van funk, popmuziek en R&B. Smooth jazz als term is overigens niet enkel een muziekgenre, maar wordt bovendien gebruikt bij de omschrijving van een bepaalde radioformule.

Het ontstaan van smooth jazz

Eind jaren ’70 zag smooth jazz als muziekstroming voor het eerst het levenslicht. Jazzmuzikanten begonnen in die periode diverse instrumenten en muziekstijlen uit de popmuziek te integreren in hun muziekspel. Eén van de pioniers op dit vlak was de wereldberoemde componist, trompettist en multi-instrumentalist Miles Davis. Hij experimenteerde in die tijd met de verwerking van elektronische geluiden in zijn muziekstukken.

Het ontstaan van de term ‘smooth jazz”

Toen smooth jazz eind jaren ’70 tot ontwikkeling kwam had het nog geen officiële naam. Pas toen in de beginjaren ’80 meer en meer muzikanten deze muziekstijl integreerden in hun repertoire werd de term smooth jazz bedacht. De muziek had een duidelijke basis in de popmuziek, een muziekgenre waarin improvisatie en emotionaliteit minder duidelijk aanwezig waren dan in jazzmuziek. Het woord ‘smooth’ weet dit op een mooie manier kenbaar te maken. De invloeden uit popmuziek maken de jazzmuziek wat minder hard en daardoor voor het gros van de mensen een stuk toegankelijker om naar te luisteren.