Typische muziek uit de jaren ’70

De jaren 70 kenmerkt zich op vele manieren, maar de meest in het oog springende is toch wel de typische muziekstijl uit ‘The Seventies’. Diverse grote namen en iconen in de muziekwereld schreven hun wereldhits in de zeventiger jaren en kunnen vaak gelabeld worden binnen het glamrockgenre. Naast glamrock werd er destijds ook veel hardrock gemaakt, maar bluesrock, punkrock en het alternatieve new wave waren eveneens flink in trek.

Glamrock

Glamrock, ook wel glitterrock genoemd, vindt zijn oorsprong eigenlijk al eind jaren 60. Destijds was er een duidelijke trend bij popgroepen om hun optredens meer en meer extravagant te maken. Hierbij werd de make-up en kledingstijl van de bandleden steeds belangrijker, tot het moment daar was dat hun voorkomen net zo belangrijk was als de muziek die zij uitbrachten.

Glamrock was in eerste instantie vooral geliefd bij artiesten met een artistieke achtergrond of een achtergrond in de folkmuziek. Zanger David Bowie is een goed voorbeeld van zo’n extravagant stijlicoon. Glamrock kreeg hierdoor een ietwat elitaire ambiance, maar toen onder andere Slade, Gary Glitter en Mud in de picture kwamen verdween dit al snel.

De muziekstijl zelf was in het begin vooral herkenbaar door – hoe kan het ook anders – keiharde rockmuziek, echter werd dit in de loop van de jaren langzaamaan steeds duisterder en kreeg het meer en meer een ‘gothic vibe’.

Hardrock

Het zal je niet verbazen dat hardrock een muziekstroming is welke voort is gevloeid uit rock. Het kenmerkt zich dan ook door de luid klinkende elektrische gitaargeluiden, welke ook wel ‘distorted guitar’ wordt genoemd. Het tempo van hardrock is doorgaans redelijk hoor en er is een afwisseling en/of aanvulling waarneembaar tussen gitaar-, zang- en orgelpartijen.

Bluesrock

Het fundament van deze muziekstijl is niet verbazingwekkend wanneer je de naam van dit muziekgenre goed bekijkt. Het bevindt zich namelijk in het muziekgenre blues en rock, waarbij beide stijlen prachtig in elkaar overlopen. Het ontstaan van bluesrock vond al plaats halverwege de jaren 60, echter werd het pas als volwaardig subgenre gezien aan het einde van dat decennium.

Enkele bekende wereldartiesten die door hun bluesrock nummers bekend werden zijn Led Zeppelin, Fleetwood Mac en Gary Moore en van Nederlandse bodem hadden we natuurlijk Cuby + Blizzards.

Punkrock/punk

Wat later in de jaren ’70 ontstond onder invloed van de roerige sociale periode vervolgens punkrock, wat meestal verkort werd door enkel het woord punk. Punk was dan ook niet alleen een muzikaal, maar ook zeker een sociaal fenomeen, dat een reacties was op de sociale onvrede onder hoofdzakelijk jongeren uit die tijd. Punkmuziek kenmerkt zich dan ook door ruige, harde en snelle nummers met songteksten waarin veel sarcasme en cynisme te horen was.

New wave

Evenals punk werd new wave niet alleen gezien als muziekgenre, maar net zo goed als subcultuur. In feite omvatte deze cultuur meerdere muziekstijlen, waaronder gitaarmuziek, elektro en industrial. Het genre new wave varieert dan ook van artistieke popmuziek tot aan de grimmige klangen van onder andere Joy Division.